Nachtmodus

Alle blogs

SEO en WordPress: Tips voor het gebruik van Yoast en andere plug-ins

Datum: 04-03-2023

Als WordPress-gebruiker weet je dat het optimaliseren van je website voor zoekmachines cruciaal is. Maar heb je ooit nagedacht over het belang van het schrijven van SEO-vriendelijke inhoud? Gelukkig zijn er enkele handige tools en plug-ins beschikbaar die het schrijfproces een stuk gemakkelijker maken. In deze blogpost delen we enkele tips en trucs voor het schrijven van SEO-vriendelijke inhoud in WordPress, en geven we een overzicht van enkele handige plug-ins die je kunt gebruiken.

Begin met een duidelijk onderwerp en zoekwoorden

Voordat je begint met schrijven, moet je een duidelijk idee hebben van wat je wilt communiceren en welke zoekwoorden je wilt gebruiken. Je zoekwoorden moeten relevant zijn voor je onderwerp en je publiek, maar ook een hoog zoekvolume hebben. Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden, zoals de Google Zoekwoordplanner en Ahrefs.

Optimaliseer je inhoud

Nu je je zoekwoorden hebt gekozen, is het tijd om je inhoud te optimaliseren. Je wilt je zoekwoorden strategisch plaatsen in je inhoud, inclusief in de titel, subkoppen, de eerste paragraaf en de laatste paragraaf. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om je zoekwoorden natuurlijk en niet geforceerd te laten klinken. Je wilt ervoor zorgen dat je inhoud leesbaar en informatief blijft.

Yoast SEO-plugin

De Yoast SEO-plugin is een handige tool om SEO-vriendelijke content te creëren. Wanneer je content schrijft zoals een nieuwsbericht of een pagina, controleert het realtime verschillende aspecten van wat je geschreven hebt. Het geeft feedback over de lengte van je inhoud en geeft aanbevelingen over hoeveel woorden je post of pagina zou moeten hebben om SEO-vriendelijk te zijn. De plugin controleert ook of je zoekwoord vaak genoeg voorkomt en geeft aanbevelingen over hoe je het zoekwoord beter kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld “Reizen naar Barcelona” als zoekwoord hebt gekozen, zal de plugin je aanbevelen om het zoekwoord te gebruiken in de titel, de inleiding en door de hele post heen.

De Yoast SEO-plugin controleert ook de leesbaarheid en geeft feedback over de algehele structuur. Als je content geen duidelijke structuur heeft, bijvoorbeeld door het ontbreken van subkoppen, zal de plugin aanbevelen om deze toe te voegen om de leesbaarheid te verbeteren.

Daarnaast biedt de Yoast SEO-plugin ook feedback over de meta-beschrijving en title-tag. Dit zijn de elementen die getoond worden in de zoekresultaten van zoekmachines. Als deze elementen niet goed zijn geoptimaliseerd voor het zoekwoord dat je target, zal de plugin je aanbevelingen geven om deze te verbeteren. Bijvoorbeeld, als je “Reizen naar Barcelona” als zoekwoord hebt gekozen, zal de plugin je aanbevelen om het zoekwoord ook in de meta-beschrijving en title-tag te gebruiken.

Gebruik andere handige WordPress-plug-ins

Naast Yoast zijn er nog andere handige plug-ins beschikbaar om je te helpen bij het optimaliseren van je WordPress-website voor SEO. Hier zijn enkele van de beste:

  • WP Smush: deze plug-in comprimeert afbeeldingen op je website om de laadtijd te verbeteren, wat belangrijk is voor zowel SEO als de gebruikerservaring.
  • Broken Link Checker: deze plug-in scant je website op kapotte links en geeft je de mogelijkheid om ze te repareren, waardoor je website gezonder wordt voor zoekmachines en gebruikers.
  • Jetpack: deze plug-in biedt verschillende functies, waaronder site statistieken en sociale media integratie, die kunnen bijdragen aan je SEO-inspanningen.

Monitor je voortgang

Nadat je je inhoud hebt geoptimaliseerd en de juiste plug-ins hebt ingesteld, is het belangrijk om je voortgang te monitoren. Door het monitoren van je websiteprestaties kun je waardevolle inzichten krijgen in wat werkt en wat niet. Bijvoorbeeld, door Google Analytics te gebruiken om je verkeer en conversies te meten, kun je zien welke pagina’s op je website goed presteren en welke niet. Op basis van deze inzichten kun je gerichte verbeteringen aanbrengen om je website verder te optimaliseren. Heel veel succes!

Interesse in een website?

Bestel direct