Nachtmodus

Alle blogs

Wat is een goede domeinnaam voor mijn website?

Zodra je website in de lucht is, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je website bezoeken. Een goede domeinnaam is dan cruciaal. Lees hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je makkelijk gevonden wordt.

Datum: 10-07-2022

Wat is een domeinnaam?

Elke website heeft zijn eigen domeinnaam, ook wel “link” genoemd. Deze vind je vaak bovenaan je browser, in dit geval begint de link met lukraakwebdesign.nl. Deze naam bestaat vaak uit 1 of meerdere woorden zonder spatie. In principe ben je vrij om hier zoveel mogelijk tekst te gebruiken maar dat raden wij zeker af. Hoe moet het dan wel?

Houd het kort

Korte domeinnamen zijn makkelijker te onthouden dan lange. Over het algemeen worden maximaal 10 karakters en maximaal 3 woorden aangeraden. Kan het in één kort woord? Dan raden wij dat altijd aan. Je website is dan niet alleen makkelijk te typen maar ook nog eens makkelijk uit te spreken.

Houd het simpel

Probeer geen ingewikkelde namen met getallen in plaats van woorden: www.cheese4me.nl. Dit soort domeinnamen zijn namelijk erg foutgevoelig. De letter O kan ook makkelijk verward worden met het cijfer 0 (nul). Vermijd koppeltekens (-) en accenten of bijzondere letters. Afkortingen zorgen vaak alleen maar voor meer verwarring.

Controleer of het domein vrij is

Misschien wel de belangrijkste tip om gelijk te checken. Je zult je verbazen hoeveel domeinnamen al bezet zijn. Veel partijen kopen willekeurige domeinnamen op in de hoop dat iemand ooit een bedrijf start met deze naam. Op die manier kunnen zij geld verdienen door het domein te verkopen. Deze bedragen kunnen variëren van enkele euro’s tot miljoenen. Zo is clothes.com ooit verkocht voor bijna 5 miljoen euro! Op het internet vind je verschillende websites die je binnen een paar seconden kunnen vertellen of je domeinnaam al bestaat.

Wees duidelijk

Wat doet je bedrijf? Verkoop je planten? Gebruik dan termen die aansluiten bij je producten. Probeer je naam zo concreet mogelijk te maken zonder dat het een lange tekst wordt. Vermijd generieke woorden die eigenlijk niets zeggen over jouw bedrijf. Een domeinnaam als: mooieproducten.nl kan in het geval van het genoemde voorbeeld een slechte keuze zijn. Denk dan eerder aan: mooieplanten.nl.

Bedrijfsnaam als domein

Heeft je bedrijf al een kleine naam opgebouwd of ben je bijvoorbeeld eigenaar van een restaurant? Dan kan de naam van het bedrijf ook een goede keuze zijn. Mensen kennen tenslotte de naam van je bedrijf al en zullen zelf ook gaan zoeken op dit domein.

Domein in het Nederlands?

Tegenwoordig zie je veel websites met een Engels domein, terwijl het Nederlandse bedrijven zijn. Engelse woorden zijn inmiddels behoorlijk verweven met de Nederlandse taal. In veel gevallen kun je prima een Engels woord in je domein hebben staan, zeker als dit woord beter je website beschrijft dan de Nederlandse variant. Zorg dan wel voor de juiste spelling.

Welke extensie moet ik kiezen?

Misschien is het je opgevallen dat websites op verschillende extensies kunnen eindigen: nl, com of bijvoorbeeld info. Heb je een Nederlands bedrijf en hoef je niet in het buitenland gevonden te worden dan is .nl in principe altijd de beste keuze. Ben je ook van plan internationale bezoekers te ontvangen dan kan .com een betere keuze zijn. Let op, sommige extensies zijn duurder dan andere.

Interesse in een website?

Bestel direct